Reconstructie van een erfenis

Afgelopen week werd ik gefilmd door een filmploeg van RTL, terwijl ik aan het werk was. Eén van de eerste vragen was, wat ik op dat moment aan het doen was. Mijn antwoord was: ik ben bezig met een reconstructie van een erfenis. Grote vraagtekens in hun ogen. 

Als onderdeel van mijn werk als financial planner ben ik ook betrokken bij de afwikkeling van nalatenschappen van overleden mensen. Dit brengt zowel de nodige emoties van en tussen de erfgenamen teweeg als ook de financiële afwikkeling ervan. Tot zover niets bijzonders.  

Wat wel bijzonder is, is een reconstructie van een nalatenschap. Ik ben momenteel met twee verschillende situaties hiervan bezig. 

In de eerste situatie betreft het een man, die vorig jaar plotseling is overleden. De executeur heeft zich recent tot mij gewend met de vraag of ik haar wil helpen. De overleden man was verschillende jaren in loondienst, maar had ook een éénmansbedrijf én een BV waarin een oude stamrechtverplichting was ondergebracht. Van beide bedrijven bleek echter géén administratie te zijn, terwijl de Belastingdienst wel met grote navorderingen op de stoep stond. Dit betekent dat met terugwerkende kracht alsnog de administratie van zowel het éénmansbedrijf als de stamrecht-BV gereconstrueerd moest worden op basis van …… Gelukkig stelde de bank wel een kopie van de dagafschriften over een aantal jaren beschikbaar, omdat alle andere gegevens niet beschikbaar waren. Dus op basis hiervan heb ik met terugwerkende kracht alsnog de vele jaarrekeningen kunnen reconstrueren. De vervolgstap is om hiermee in overleg te treden met de Belastingdienst om de (ambtshalve) opgelegde belastingaanslagen te verminderen. En dit als onderdeel van het grotere verband van de totale nalatenschap. 

In de tweede situatie is sprake van een gepensioneerde man die ook plotseling is overleden, maar dan circa 15 jaar geleden. De (toenmalige en tevens tweede) vrouw van deze overleden man vroeg mij om de erfenis van haar man van destijds te bepalen. Er bleek destijds géén boedelbeschrijving opgesteld te zijn en ook geen aangifte erfbelasting gedaan te zijn. Ook alle dagafschriften en andere administraties waren na 15 jaar niet meer beschikbaar. Aanleiding van de vraag vormde het samenwonen van deze vrouw met een nieuwe geliefde. En toen kwam haar stiefdochter, zijnde de dochter van de overleden man uit het eerste huwelijk. Deze stiefdochter wilde haar erfdeel graag ontvangen, voordat dit mogelijk zou verdwijnen naar de nieuwe geliefde van de vrouw (of zijn kinderen). Om haar erfdeel in de nalatenschap van haar vader te bepalen, moest dus de erfenis gereconstrueerd worden met nauwelijks beschikbare gegevens. Uiteindelijk heb ik dit kunnen reconstrueren met behulp van de IB-aanslag over het jaar waarin de man/vader is overleden (opgevraagd bij de Belastingdienst). Ook in deze nalatenschap bleek een BV te zitten, zijnde een pensioen-BV. Hiervan heb ik ook een kopie van een jaarrekening kunnen achterhalen. En aldus een “oude” nalatenschap kunnen reconstrueren. 

Wat leert ons dit? Een goede administratie is essentieel om heel veel emoties en gedoe te voorkomen. 

’s-Graveland, januari 2023