Excessief lenen bij eigen BV

Boedelafwikkeling Advies

Blog over excessief lenen bij eigen BV

Bent u DGA en hebt u geld geleend van uw BV? Let dan goed op en lees deze blog.

De DGA (directeur – grootaandeelhouder) is een bijzonder fenomeen in ons stelsel. De DGA is namelijk zowel directeur/werknemer die salaris ontvangt als grootaandeelhouder die de zeggenschap over de BV heeft en gerechtigd is tot de resultaten van zijn eigen BV, zoals dividend. Daarnaast kunnen andere relaties bestaan, zoals de verhuur van een pand aan de BV of geld lenen van resp. aan de eigen BV. Door geld te lenen van de BV, heeft de DGA wel de beschikking over liquide middelen zonder dat sprake is van een salaris- of dividenduitkering. Hierdoor vindt geen belastingheffing plaats over deze schuld, terwijl de DGA in privé wel de beschikking heeft over financiële middelen. Deze situatie wil de overheid (i.c. de Belastingdienst) ontmoedigen door middel van een wetsvoorstel.

Deze blog gaat over de situatie dat DGA’s geld lenen van hun eigen BV. In de praktijk zie ik diverse redenen waarom de DGA geld heeft geleend van zijn eigen BV, zoals voor:

  • de financiering van zijn eigen huis (in plaats van het lenen bij een bank);
  • consumptief lenen, zoals voor een 2e huis, vakanties, etc.;
  • investeringen of beleggingen in de privésfeer (box 3 – beleggingen);
  • andere doeleinden.

De wetgever heeft een wetsvoorstel opgesteld die excessief lenen door de DGA vanuit de BV moet ontmoedigen. Wat houdt dit in het kort in?

De schuld van de DGA aan de BV die de grens van euro  500.000 overschrijdt, wordt als fictief dividend in box 2 van de Inkomstenbelasting belast. Zolang de schuld aan de BV onder deze grens blijft, is er niets aan de hand. Ook schulden voor het eigen huis blijven buiten schot, mits sprake is van een eigenwoningschuld, dat voldoet aan de fiscale spelregels.

Stel u heeft euro  700.000 geleend van uw BV dat geïnvesteerd is in onroerend goed, dat u privé in box 3 aanhoudt. Op basis van het wetsvoorstel moet u dan 26,9% (tarief box 2) éénmalig belasting betalen over de schuld van euro  700.000 minus de drempel van euro  500.000, ofwel euro  53.800.

Dit is een hoge belastingaanslag. Wat kunt u hieraan doen?

Het is verstandig om tijdig hierover na te denken. Feitelijk hebt u de keuze uit:

  1. of de belastingaanslag “voor lief nemen”, mede omdat dit éénmalig is;
  2. of zorgen dat de schuld op tijd wordt afgebouwd, zodat de belastingaanslag lager of zelfs nihil wordt.

Het afbouwen van de schuld kan op verschillende manieren gebeuren, wat vooral afhankelijk is van de financiële situatie van uw BV en u zelf. Wanneer u in de BV voldoende liquide middelen hebt, kunt u een dividenduitkering overwegen. Daarover betaalt u dan in box 2 belasting. Daarna kunt u uw schuld aan de BV (deels) aflossen. Met dit kasrondje betaalt u het box 2 tarief, wat feitelijk de opzet is van het wetsvoorstel. En u hebt dan nog steeds laag-renderende liquide middelen in uw BV.

In de situatie dat u destijds het geld in privé (in box 3) belegd hebt, kunt u kiezen voor de verkoop van bezittingen of herfinanciering bij een bank. Ook dit heeft nadelen, zoals bijvoorbeeld de moeilijkheid tot verkoop of de lastige herfinanciering bij een bank.

Wanneer u het geld gebruikt heeft voor privé-uitgaven, is het raadzaam om een plan te maken voor schuldvermindering aan uw BV. Dit geldt zeker in de situatie dat u nog pensioenaanspraken in uw BV hebt opgebouwd.

Waarschijnlijk heeft u meerdere BV’s. Bij meerdere BV’s en/of verschillende soorten leningen, heeft het wetsvoorstel betrekking op de totale omvang van de schulden. Er wordt bijvoorbeeld geen onderscheid gemaakt tussen een ongedekte schuld versus een lening aan de DGA met zekerheid (uitgezonderd de eigenwoningschuld).

Zoals het er momenteel naar uit ziet, zal het wetsvoorstel per 1 januari 2023 van kracht worden, waarbij het eerste toetsmoment 31 december 2023 zal zijn. Dat klinkt nog ver weg, maar deze blog is met name bedoeld om u hierop voor te bereiden en op tijd hierover na te denken.

Dus beter voorbereid werken aan uw “financial future fit”.

Wilt u hier meer over weten of nadenken wat het beste is in uw situatie; of zoekt u hulp bij het terugbrengen van uw schuld, neem dan gerust contact met mij op. Ik help u dan verder.

’s-Graveland, december 2020